Mohelnice – Kostelní náměstí

Adresa
Kostelní náměstí
Mohelnice


789 85
Česká republika


GPS: 49.7777922N, 16.9188281E

Vítejte v Mohelnici, milí návštěvníci.

Naše město se nachází uprostřed krásné přírody Mohelnické brázdy v pomyslném trojúhelníku mezi hrady BouzovMírov a Úsov. Mohelnice je starobylé město založené ve 13. století s celou řadou zachovaných památekměstskou památkovou zónou a zajímavým vlastivědným muzeem.

Pochlubit se však může i moderním průmyslem, výrobními závody Hella a Siemens. Dále největší akcí svého druhu, festivalem trampské, country a folkové hudby Mohelnický dostavník, nahrazený v roce 2020 Mohelnickým Folk-Festem, pravidelně pořádanou módní přehlídkou TOP STYL známého návrháře Luďka Hanáka, nebo také hudebním festivalem Fingers Up.

Město Mohelnice leží na důležité silniční křižovatce, jejíž západní částí prochází komunikace z Olomouce do Moravské Třebové a dále do Čech, na ní navazuje silnice vedoucí přes Zábřeh na Moravě do Šumperka a dále do Jeseníků. Městem také vede železniční trať mezi Prahou a Olomoucí. Poloha křižovatky cest mezi Hanou, východními Čechy a Šumperskem je vhodným předpokladem pro to, aby se Mohelnice stala jedním z turistických center střední Moravy.

V současnosti má Mohelnice spolu se svými integrovanými obcemi necelých 10 000 obyvatel. Součástí města je sedm místních částí: KřemačovKvětínLibiváPodolíŘepováStudená Loučka a Újezd. Mohelnicí protéká potok Mírovka, který se vlévá do řeky Moravy. Východně od města mezi železniční tratí a řekou Moravou najdete rozlehlá a hluboká jezera, která vznikla těžbou štěrkopísků. Mohelnicko svým návštěvníkům nabízí také ideální podmínky pro houbaření, nenáročnou turistiku a cykloturistiku. Srdečně vás zveme do Mohelnice.

Letecký pohled

K nejvýznamnějším památkám patří:

  • zbytky hradeb ze 14. století se zachovanou městskou branou z roku 1540
  • biskupský hrádek (současné Muzeum Mohelnice na Kostelním náměstí s expozicemi z dějin Mohelnicka a pravěk Mohelnicka).

 

Návštěvníci Mohelnice zde najdou řadu kulturních památek, zajímavých turistických tras, krytý bazén a v areálu městských sadů rovněž Fit stezkudětské dopravní hřiště a MoravaCamp.

Městské hradby a věž kostela sv. Tomáše z Canterbury
Městské hradby a věž kostela svatého Tomáše z Canterbury

Morový sloup na náměstí Svobody
Mariánský morový sloup na náměstí Svobody

Následující události

Źádné události v daném umístění